sunnuntai 19. tammikuuta 2014

BirdLife Suomen pihabongaus 25.-26.1.2014

BirdLife Suomen pihabongaus järjestetään perinteiseen tapaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna eli 25.-26.01. Tapahtumassa tarkkaillaan lintuja tunnin ajan esimerkiksi omalla pihalla tai puistossa. Tapahtumaan voi osallistua kuka tahansa - osallistumismaksua tai ilmoittautumisia ei tarvita.

Sinitiainen. Kuva: Petri Ruostetoja

Pihabongaukseen on helppo osallistua: ideana on tunnistaa tunnin aikana havaitut lintulajit, laskea kunkin lajin yhtä aikaa näkyvissä olevat yksilöt sekä ilmoittaa tunnistetut lajit ja lasketut maksimimäärät BirdLife Suomelle viimeistään 31.01.2014.

BirdLife Suomen sivustolta löytyy havaintojen teon avuksi lomake, johon lajit ja määrät voi bongatessa merkitä. Havainnot ilmoitetaan kuitenkin BirdLife Suomelle pihabongaussivuston verkkolomakkeella tai postikortilla.

Pihabongaukseen osallistuneiden kesken arvotaan runsaasti hienoja palkintoja: kiikareita, lintukirjoja, lintuaiheisia CD-levyjä, kalentereita, lintupinssejä ja -amuletteja sekä pehmolintuja. Pihabongauksen alustavia tuloksia julkaistaan jo viikonlopun kuluessa BirdLife Suomen sivustolla ja lopulliset tulokset helmikuulla.

Töyhtötiainen. Kuva: Pekka Nurminen

Pihabongaus järjestetään Suomessa nyt yhdeksättä kertaa. Tänäkin vuonna sen suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Kyse on Suomen suurimmasta lintutapahtumasta, johon osallistui viime vuonna jo 19 000 ihmistä yhteensä 12 400 pihalla. Tapahtuman tarkoituksena on saada ihmiset kiinnostumaan lähiluonnosta ja innostaa tarkkailemaan lintuja. Samalla kerätään hyödyllistä tietoa linnuston kannanvaihteluista.


Viherpeippo. Kuva: Reijo Lähteenmäki

Luontokerholaiset voivat halutessaan lähettää viikonloppuna bongaamiensa lintulajien ja yksilömäärien tiedot kerhon s-postiosoitteeseen tai ottaa ne mukaan kerhoon. Ilmoitamme kunkin kerholaisen bongaamat lajit ja määrät sekä havainnoijien yhteystiedot BirdLife Suomelle seuraavan luontokerhon yhteydessä, joten kaikki havaintoja tehneet ovat mukana palkintojen arvonnassa.

Hauskaa pihabongausta ja onnea palkintojen arvontaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti