perjantai 4. heinäkuuta 2014

VesiVaeltajat ja luontokerho retkeilivät eläinpuistossa

Ähtäriläinen VesiVaeltajat ja Lasten luontokerho tekivät viime syyskauden päätteeksi retken Ähtärin eläinpuistoon. Sää oli hieno ja aurinkoinen - lähes kaikki eläimet näyttäytyivät, osa kesäisten poikastensa kanssa.

Kierroksen alkupäässä päästiin ihailemaan poroja, peuroja ja kauriita. Täpläkauris- eli kuusipeuraemo nautti apetta poikastensa kanssa, häiriintymättä aidan takana olevasta yleisöstä. Poikaset näyttävät kieltämättä pikku bambeilta, mutta ei aikuinen kauriskaan kovin korkea ole.

Täpläkauriit eli kuusipeurat. Kuva: K. P.

Yksi komeimmista nisäkkäistä on ahma, Suomen harvinaisin suurpeto. Se juoksi lähes herkeämättä aitauksessaan, hyvin puuhakkaana. Ei ihme, että se voi laukkoa päivässä jopa 50 kilometriä. Kerran se sentään pysähtyi litkimään vettä, mutta sitten se taas jo meni.

Ahma juomassa. Kuva: P. P.

Eläinpuiston linnusto oli osin jo lintutalossa, mutta ulkona päästiin katselemaan Suomen kansallislintua, laulujoutsenta, sekä merihanhea. Sen serkun, metsähanhen kanta on vaarantunut viime vuosina niin, että maa- ja metsätalousministeriö kielsi juuri sen metsästyksen. Tavit ja sinisorsat asuivat jo lintutalon puolella sisätiloissa.

 Laulujoutsen ja merihanhi. Kuvat: P. P.

Tavit. Kuva: P. P.

Eläinpuiston asukkaista myös korpit olivat luontokerholaisten mieleen, mutta hienoimpia olivat silti pöllöt. Pöllötaloon on eläinpuistossa selvästi myös satsattu, samoin kuin selkeisiin lintu- ja nisäkästauluihin, joissa eläimet on esitelty monella kielellä.

Korppihäkin edustalla. Kuva: P. P.

Pöllötalon sisällä hiiripöllö istui uljaana ja tarkkaavaisena oksallaan, lapinpöllö hyökkäili ruokansa kimppuun, mutta viirupöllöt ja lehtopöllöt sen sijaan olivat aivan nukuksissa. Ehkä auringonpaisteella oli siihen osansa. Onneksi ne eivät kopsahtaneet oksiltaan alas.


Hiiripöllö ja lehtopöllö. Kuvat: P. P.

Katselukierroksen lomassa päästiin myös mittaamaan hypyn pituutta ja kokeilemaan, kuka pystyy loikkaamaan yhtä pitkälle kuin eläimet. Eräopas Tapio Koskela näytti luontokerholaisille mallia, mutta eläimet veivät kyllä tuloksissa voiton.

 VesiVaeltajien Tapio Koskela. Kuva: P. P.

Pituushypyn sijaan VesiVaeltajat onkin keskittynyt kajakkien vuokraamiseen ja ohjattujen melontaretkien järjestämiseen Ähtärin ja ympäristökuntien vesistöillä. Kesällä on tarjolla myös yömelontaa, heinäkuussa viikolla 28 maanantaina, torstaina ja perjantaina iltayhdeksältä alkaen. Elokuussa voi osallistua puolestaan kuutamomelontaan sunnuntaista tiistaihin 10.-12.08. tuntia aiemmin. Kahden tunnin retkellä pääsee nauttimaan myös omia eväitä laavulla nuotion ääressä.

Susi ja suuri väsy. Kuva: P. P.

Loikkimisen jälkeen kierros jatkui susiaitaukselle. Susi ei kuitenkaan välittänyt poseerata - ehkä se oli syönyt vatsansa täyteen ja sille oli tullut iso väsy. Se näytti melkein kerälle kiertyneeltä kesyltä koiralta. Kierroksen päätteeksi se kuitenkin näytti tai paremminkin antoi kuulua susimaisen puolensa ja saatteli VesiVaeltajat ja luontokerhon ison ulvonnan säestyksellä tuleville retkille - yömelontaanko? - P. P.

Julkaistu 04.07., päivitetty elokuun kuutamomelonnat 22.07.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti