lauantai 14. helmikuuta 2015

Pihan talvilintujen bongausta

BirdLife Suomi järjesti pihabongauksen tänä vuonna jo kymmenennen kerran. Perinteen alkaessa vuonna 2006 luontokerholaiset ottivat vasta ensiaskeliaan. Lintujen tunnistaminen lähti liikkeelle viisi vuotta sitten närhestä ja punatulkusta - nyt tuttuja lajeja tulee vastaan jo paljon muitakin.

Tämän vuoden pihabongauskerta oli luontokerhon kuudes. Vuoden 2014 bongauksessa päähuomion vei iso seitsemän närhen joukko, joka valtasi ruokintapaikan. Närhien lennähdettyä pois lintulaudalle uskaltautui myös yksittäisiä hömö-, kuusi-, sini- ja talitiaisia. Voiton veivät kuitenkin keltasirkut 16 yksilön parvellaan.

Töyhtötiainen. Kuva. P. P.

Viime kesän kylmä kausi ei suosinut pikkulintujen pesintää, vaan monet poikueet nääntyivät ruuan puutteeseen. Tämän vuoden pihabongaushavainnot olivat kuitenkin luontokerhossa hyvin samankaltaisia kuin vuosi sitten. Toivottavasti huono pesintä ei siis verottanut pikkulintukantoja liikaa.

Keltasirkut. Kuva: P. P.

Hömö-, sini-, tali- ja töyhtötiaisia pyrähti paikalle yksittäin - vaikka kuusikon sirkutuksesta päätellen niitä oli puissa enemmänkin. Keltasirkkuja oli taas määrällisesti eniten, 12 yksilöä. Närhien lisäksi osingoille pyrkivät tänä vuonna myös harakat. Sen sijaan punatulkut ja tikat pysyttelivät piilossa.

Pesästä lähtenyt keltasirkun poikanen emonsa kanssa. Kuva: P. P.

Myös Suupohjan lintutieteellisen yhdistyksen tuloksissa keltasirkku oli määrällisesti runsain. Sen jälkeen tulivat talitiainen ja tilhi. Valtakunnallisesti runsain oli talitiainen ja toiset kaksi lajia seuraavina. Lintuja tarkkaili tänä vuonna noin 23.000 ihmistä yli 15.000 pihalla ympäri Suomen.

Luontokerhokin pääsi näkemään tilhiä, mutta vasta hiihtoretkellään. Se on kuitenkin jo toinen juttu. - P. P.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti