torstai 26. marraskuuta 2015

Jätteiden kierrätystä

Fysiikka-kemian harjoitustyönä käytiin muutamassa ekopisteessä ja jäteasemalla. Ekopisteitä kutsuttiin oppikirjassa hyötyjäte- tai kierrätyspisteiksi. Niitä löytyy lähikylän lisäksi muun muassa keskustan kauppojen parkkipaikoilta ja jäähallilta.

Ekopisteeseen voi viedä seuraavia:
- paperia, kaikkea mitä posti laatikkoon kantaa,
- lasia ja
- metallia, siis pienmetallia ja alumiinivuokia.

Lisäksi joihinkin ekopisteisiin voi viedä
- kartonkia ja
- muovipusseja.

Omaan kodin jäteastiaan kertyykin lähinnä vain pakkausmateriaalia - koska niitä ei lähinnä olevassa ekopisteessä kerätä - mutta kuitenkin melko vähän. Komposti on korvannut biojäteastian tarpeen jo vuosikymmeniä, joten oppikirjan antama tieto tuntuu kovin yksipuoliselta.

Kierrätys: komposti, kodin jäteastia, ekopiste ja jäteasema. Kollaasi: K. Peltoniemi.

Ongelmajätteitä ovat esimerkiksi paristot ja loisteputket. Paristoja kerätään kauppojen eteisissä ja esimerkiksi kylän ekopisteessä punaiseen ison pariston näköiseen muoviastiaan.

Ongelmajätteet kuuluvat muuten jäteasemalle eli paristot, loisteputket ja energiansäästölamput, maalit, liimat ja rakennusjätteet sekä tiili- ja betonijäte, kuten posliini viedään jäteasemalle. Sinne vietiin myös rikkinäisiä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Niitä kutsutaan lyhenteellä SER.

Oppikirjassa puhuttiin myös kaatopaikoista, mutta kirjan tieto on vanhentunutta, sillä on päätetty, että loputkin kaatopaikat suljetaan. Muutenkin vanhentuneen oppikirjan tietoja täydennettiin Etapin ja jäteaseman antamalla ajantasaisella tiedolla. - P. P. vihkoon tehtyjen muistiinpanojen pohjalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti