keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Luontokerho perjantaina 29.1.

Luontokerho kokoontuu perjantaina 29.01.2016 klo 16 alkaen. Ohjelmassa on pikkulintujen bongausta ja talviruokintaa sekä hiihtämistä. Huom. Myös lauantaina voi tulla tarkkailemaan lintuja ja hiihtämään klo 12-14.

Varusta lapsi säänmukaisesti lämpimiin vaatteisiin ja hiihtovarustein. Evästaukoa emme tällä kertaa pidä, mutta mukaan voi ottaa juomista.

Tervetuloa liikkumaan luonnossa!

PS. Muista varmistaa, että lapsella ja itselläsi on voimassa oleva tapaturmavakuutus.

Aiemmin kerhossa linnuille tehty rasvaseos on helppo tehdä myös kotona - ulkona pakkassäässä. Tarvittavat aineet ovat seuraavat:

- pieni puhdas savinen kukkaruukku ja rautalankaa
- maapähkinöitä, lintujen siemenseosta ja auringonkukansiemeniä
- kovaa kookosrasvaa (1 paketti) ja paistamiseen tarkoitettua rypsiöljyä (1 pullo)
- sanomalehti alustan suojaksi
- kattila kookosrasvan sulatukseen

Töyhtötiainen. Kuva: P. P.

Kiinnitä rautalanka ruukkuun ripustamista varten. Pujota se pohjassa olevan reiän kautta reunan yli ylös ja toista reunaa alas ja uudelleen reiän kautta ja kiinnitä se lopuksi rautalangan toiseen päähän. Muuten orava katkaisee langan ja syö rasvaseoksen parempiin suihin.

Laita ruukku pöydälle reikäpuoli alaspäin ja sen alle sanomalehti pöydän suojaksi. Sulata kookosrasva kattilassa miedolla lämmöllä (muista vahtia kattilaa). Kaada ruukun pohjalle hiukan kookosrasvaa. Lisää kerroksittain pähkinöitä, siemenseosta ja auringonkukansiemeniä ja aina väliin kookosrasvaa ja/tai rypsiöljyä. Seoksen on tarkoitus olla kostea, jotta siemenet ja pähkinät kiinnittyvät paakuksi rasvan jähmettyessä. Painele ja tasoita tarvittaessa. Täytä ruukku tasaiseksi.

Kun ruukku on valmis, peitä se esim. isolla sangolla, jotta se ei vedä puoleensa hiiriä tai närhiä. Jätä ruukku jähmettymään yöksi. Puuhun voit ripustaa sen seuraavana päivänä. - P. P.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti