Luontokerholaiset saivat ihastella kahden helmipöllön pesän poikasia. Molemmissa niitä oli neljä, vaikka munia oli ollut pesissä kohtuullisen hyvän myyrävuoden vuoksi keskimäärin kuusi.
Suomen yleisin pöntössä pesivä pöllö
Ensimmänen helmipöllön pesä sijaitsi metsän rannassa lähellä peltoa. Tuulinen sää vei hyttyset, mutta teki pesälle kiipeämisestä haastavaa, sillä pönttö sijaitsi yli viiden metrin korkeudessa.
- Suomen runsaimpana pöllönä helmipöllö on melko helppo saada pesimään, kun sille tekee sopivan pöntön, Ruostetoja sanoi.
Helmipöllön pöntön korkeuden tulee olla vähintään 350 mm ja leveyden 200 mm. Sopiva lentoaukon halkaisija on 80 mm ja sen keskikohdan etäisyys kattoon 50 mm. Pöntön pohjalle kannattaa laittaa pehmusteeksi sammalta tai sahanpurua, sillä pöllö ei itse tuo pönttöön pesämateriaalia. Tarkemmat pöntön teko- ja ripustusohjeet löytyvät Suupohjan Lintutieteellisen Yhdistyksen sivuilta. Pönttöjen lisäksi helmipöllö pesii muun muassa palokärjen tekemissä koloissa.
- Vanhan Kurikan alueella varmistettuja pesintöjä on ollut enimmillään 21, mutta tänä vuonna niitä oli vain yhdeksän. Poikasia pesissä varttui varmuudella vähintään 30. Kolopesintöjen poikasten määrä ei ole varma, sillä kaikkia helmipöllön poikasia ei ehditty rengastaa. Pesintäajoissa voi olla paikallisesti suuria, jopa kuukauden eroja, Ruostetoja kertoi. Pesintöjen lisäksi löytyi reviirejä eli muun muassa soidintavia helmipöllöjä, joiden pesäpaikka ei ollut tiedossa, sitä ei löytynyt tai pesintää ei ollut.
Kevään viimeiset helmipöllön rengastukset
Poikasten pesältä noutamisen jälkeen rengastaja asetteli ne mättäälle lasten ihmeteltäviksi. Hämmästys taisi tosin olla pöllön poikasten ilmeestä päätellen molemminpuolista. Lisäksi luontokerholaisten teki kovasti mieli tarkistaa lastenlaulun paikkansapitävyys siitä, onko pöllöllä hampaita suussa.
Punnitsemisen ja siipien mittaamisen perusteella kyse oli noin kolmiviikkoisista poikasista. Tätä vanhemmat poikaset ovat lähes lentokykyisiä ja käyvät rengastajan hanskaan kynsillään kiinni. Luontokerholaisten näkemät pikkupöllöt rengastettiin siis kevään viimeisinä Kurikassa.
Rengaslöytöjä helmipöllöstä vähän
Toinen pesä sijaitsi oikeassa helmipöllömetsässä, keskellä kuusikkoa. Siellä viihtyivät myös hyttyset. Nämäkin poikaset olivat kolmiviikkoisia.
- Helmipöllö hautoo 28 vuorokautta ja poikaset pysyvät pesässä noin viisiviikkoisiksi. Sen jälkeenkin emot ruokkivat niitä. Oksilla kyhjöttävät poikaset ovat tosin helppoa saalista muun muassa viirupöllölle, erityisesti jos myyräkannat laskevat, Ruostetoja totesi.
– Poikasista rengaslöytöjä ei juuri tule. Haukan pesän läheltä on löytynyt yhden rengastamani helmipöllöpoikasen rengas seuraavana vuonna. Pesivinä rengastamistani helmipöllönaaraista on tehty kaksi löytöä Vaasan saaristosta. Lisäksi täällä pesi viime vuonna helmipöllönaaras, joka oli rengastettu Oslon lähistöllä syksyllä 2007.
Ruostetoja oli ennen kuntaliitosta ainoa kurikkalainen rengastaja. Hän rengastaa viidettä vuotta pääasiassa petolintuja ja pöllöjä, mutta myös kuovia, töyhtöhyyppää, kottaraista ja pikkutylliä. Seuraavaksi hän suuntasi kulkunsa huuhkajan pesälle, joita on tällä hetkellä Kurikan puolella tiedossa vain kaksi.
Luontokerholaiset eivät huuhkajan pesälle päässeet. Kaikki helmipöllöretkelle osallistuneet saivat kuitenkin muistoksi nimellään varustetun kunniakirjan. Retken aikana havaitut lintujen pesinnän merkit pääsi myös ilmoittamaan BirdLife Suomen sivuston kautta Lasten lintuviikko -tapahtumaan.
Juhannuksen jälkeen Lasten luontokerhon ohjelmassa on uimisen ja onkimisen lisäksi ainakin lepakkoretki heinäkuisessa yössä. Sen järjestää luontokartoittaja Terhi Ala-Risku. - P. P.
PS. Juttu aiheesta löytyy myös Hippiäisen 40/2010 sivuilta.
Päivitetty (linkki lisätty) 16.05.2013.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti