Suomessa pesivistä lintulajeista runsas neljännes eli noin 70 jää talvehtimaan. Tuttujen lajien lisäksi ruokintapaikoilla voi vierailla Suupohjan lintutieteellisen yhdistyksen sivuilla mainitut kesykyyhky, urpiainen, närhi, kuukkeli ja harakka. Harvinaisemmista lajeista voi tavata pähkinänakkelin tai syksyllä viivytteleviä tai talvehtimista yrittämään jääneitä lajeja. Näitä ovat esimerkiksi punarinta, västäräkki, rautiainen ja nokkavarpunen sekä peippo ja järripeippo.
Lisäksi ruokintapaikoilla voi nähdä muun muassa varpushaukan tai pähkinähakin - taikka oravia ja hiiriä. Kuvia näistä löytyy Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen sivuilta.
Käpytikka. Kuva: Petri Ruostetoja
Lintujen talviruokinta on syytä aloittaa maan jäätyessä tai peittyessä lumeen. Sinitiainen ja mustarastas ilmestyvät pihapiiriin ensimmäisten joukossa ruuan alkaessa huveta luonnosta. Ruokintaa pitää jatkaa kevääseen asti, kunnes maa on sula ja paljas. BirdLife Suomen sivuilla on runsaasti kuvia ruokintapaikkojen linnuista. Eri lajien lempiruuat vaihtelevat jonkin verran:
- tiaiset: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattuna), rasva ja tali sekä rasvasiemenseospallot ja -pötköt
- punatulkku, viherpeippo, peippo, järripeippo, nokkavarpunen, tikli ja urpiainen: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattuna)
- keltasirkku: kaura, auringonkukansiemen (kuorettomana), hirssi
- varpunen ja pikkuvarpunen: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattuna), kaura, hirssi, rasvasiemenseospallot ja pötköt
- mustarastas: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattuna), rasva ja tali, hedelmät ja marjat
- kuukkeli, närhi, varis ja harakka: auringonkukansiemen, maapähkinä, rasva ja tali
- tikat: erityisesti rasva
Luonto-Suomen kahdessa talviruokintaillassa neuvotaan, miten luodaan hyvä ruokintapaikka, mihin se sijoitetaan ja mitä siellä tarjotaan. Kysymyksiin ovat vastaamassa tohtori Ilkka Koivisto ja lintuopas Olli Vuori. - P. P.
Julkaistu 21.01., päivitetty 08.12.2013.