Palkinnon perusteina oli monipuolinen toiminta lasten ja nuorten hyväksi. Kiitosta saivat lasten luontokerhotoiminta, luontokerhon blogi monipuolisena tiedotussivustona sekä yhteistyö eri järjestöjen ja toimijoiden kanssa. Suuret kiitokset SLL:n Pohjanmaan piirille huomionosoituksesta!
Luontokerhon toiminta ei olisi ollut mahdollista ilman aktiivisia osallistujia ja muita toiminnassa mukana olleita: kerholaisia vanhempineen, vetäjiä, maanomistajia ja laduntekijöitä, luontopoluille ja luontorastiradoille osallistuneita perheitä ja aikuisia tai yhdistyksiä, yksityisyrittäjiä ja sponsoreita. - Olette mahdollistaneet kokoontumiset ja antaneet jatkuvasti uusia ideoita. Iso kiitos tuesta, palautteesta ja kannustuksestanne vuosien mittaan!
* * *
Aloitimme Rasti-Kurikan siipien suojassa, sen aktiivien Aulis Hahtolan ja Tuomo Mäki-Lohiluoman avulla vuoden 2010 tammikuussa, he vetivät lapsia - konkreettisesti pulkalla, opettivat liikkumaan metsässä ja suunnistamaankin. Kurikan kirjakauppa, Halpa-Halli ja LähiTapiola lahjoittivat luontojulisteita ja huomioliivejä.
Alkuvaiheessa mukaan tulivat myös Kurikan seurakunnan lapsityö ja Kurikan 4H-yhdistys, joiden jouluhartauksiin, kalastus- ja auringonkukankasvatuskilpailuihin ja muuhun toimintaan on ollut hauska osallistua. Paikallisten urheiluseurojen vetäjätyttöjen ja -poikien kanssa olemme leikkineet, pelanneet ja urheilleet.
Lintujen rengastusretket alkoivat Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisjärjestön, Kurikan luontoseuran, kanssa Kari Palon ja Jari Hillin matkassa tuulihaukan pesältä. Lepakoita olemme bonganneet Terhi Ala-Riskun kanssa monena kesäisenä iltayönä.
Olemme saaneet katsella taivaalle Informaatiotekniikan Museoyhdistyksen tähtikaukoputkella, retkeillä Jyllinkoskella sekä seurata kamerapöntössä tiaisperheiden elämää. Suupohjan Lintutieteellisen Yhdistyksen rengastajien Petri Ruostetojan ja Ismo Nousiaisen kanssa olemme päässeet unohtumattomille pöllöretkille helmi-, varpus- ja viirupöllöjen pesälle ja ripustamaan linnunpönttöjä.
VesiVaeltajat on vienyt kerholaisia niin Pitkämöön ongelle kuin laavulle ja Ähtärin eläinpuistoonkin. Taikapolun retkillä olemme seikkailleet aarniometsän hämärissä, katselleet kurkien iltalentoa Söderfjärdenillä ja kuunnelleet pöllöjen huhuilua - sekä saaneet runsaasti vinkkejä omatoimiretkeilyyn eteläisen Pohjanmaan luonnossa.
Luontokerho on löytänyt tiensä niin uimarannoille, luontopoluille, näkötorneihin ja observatorioon kuin kissahoitolaan ja paikallisille eläintiloillekin alpakoista ja vuohista hevosiin ja muihin kotieläimiin. Olemme tutkineet hyönteisiä, nisäkkäitä ja lintuja, kasvimaan kasveja ja puutarhakukkia.
Tutuksi ovat tulleet kivimessut ja korukivihiomo, lasten maatalousnäyttely ja maatalousoppilaitosten avoimet ovet eksoottisine eläimineen, possuineen ja lampaineen. Olemme katselleet Lauhanvuoren ja Kristiinankaupungin maisemia sekä eläimiä Ähtärin eläinpuistossa ja Terranovassa, Merenkurkun luontokeskuksessa.
Suuri osa luontokerhon toiminnasta on ollut silti ihan tavallista: pelejä ja leikkejä pihassa ja metsässä, pyöräilyä ja marjastusta lähiympäristössä ja Käräjävuorella. Oman säväyksensä siihen ovat tuoneet retket ja tarjolla oleva toiminta, toisten järjestämät ja luontokerhon vetämät: BirdLife Suomen lintubongaukset ja Lasten lintuviikot, Green Care Finlandin Avoimet ovet, luontopolut lähiympäristössä ja luontorastiradat perheliikuntatapahtumissa.
Yhteistyö on voimaa, toiminta ja kokoontumiset jatkuvat! Moni juttu odottaa kirjoittamista ja kuvat muokkaamista, mutta joitain löytyy luontokerhon blogista, paikallisista lehdistä ja Käräjävuoren sivuilta.
Juttuja tulee lisää - mukava, että olette mukana ja seuraatte luontokerhon kokoontumisia. Toivottavasti innostutte kokoontumaan lähiluonnossa, leikkien tai liikkuen tai leikkien ja liikkuen. Se on hauskaa, aikuisillekin, joka säällä! - P. P.
PS. Kurikka-lehden juttu löytyy täältä.
Päivitetty (linkkejä lisätty) 24.11.2014.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti