perjantai 5. kesäkuuta 2015

BirdLife Suomen pönttöbongaus 6.-7.6.2015

BirdLife Suomi kutsuu kaikki linnuista kiinnostuneet osallistumaan Pönttöbongaukseen tulevana viikonloppuna 06.-07.06.2015. Pönttöbongauksessa tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja, kerrotaan linnunpöntöistä ja niiden asukkaista. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa.

Juuri pöntöstä lähtenyt viirupöllön poikanen. Kuva: P. P.

Pönttöbongauksen tavoitteena on kerätä tietoa pönttölinnuista ja niiden pesinnästä sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintuja kohtaan. Tapahtumaan osallistuminen on ilmaista, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Pönttöbongauksen suojelijana toimi luontotoimittaja Juha Laaksonen.

Kirjosieppo (koiras). Kuva: P. P.

Pönttöbongaukseen osallistuminen on helppoa: Kerro, paljonko ja millaisia linnunpönttöjä pihassasi tai tontillasi on ja mitä lintuja niissä pesii tai on tänä vuonna jo pesinyt. Voit siis ilmoittaa havaintoja myös linnuista, joiden tiedät pesineen pöntössä tänä vuonna, mutta joiden poikaset ovat jo lähteneet pesästä tai joiden pesintä on epäonnistunut. Jos tiedät pesinnän vaiheen, voit ilmoittaa myös, onko pesänrakennus tai haudonta käynnissä tai onko pesässä poikasia. Älä kuitenkaan häiritse lintujen pesintää.

Telkkäpariskunta. Kuva: P. P.

Linnunpöntöistä voit kertoa, millaisia ne ovat: pikkulinnun-, kottaraisen-, telkän- vai pöllönpönttöjä. Runsaasti tietoa pöntöistä löydät BirdLife Suomen sivustolta sekä Pöntöt & linnut -oppaasta.

Ilmoita havainnot verkkolomakkeella BirdLife Suomelle (yhden pihapiirin havainnot yhdellä lomakkeella). Pönttöbongaukseen osallistuneiden kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja: mökkimajoituspaketti Ylläksellä, lintukirjoja ja lintuaiheisia CD-levyjä. - Hauskaa pönttöbongausta ja onnea arvontaan!

Luontokerho osallistuu pönttöbongaukseen lauantaina 06.06. retkeilemällä. Sovitaan tarkempi aika ja paikka mukaan haluavien kesken! Tarkkaillaan pönttölintuja myös sunnuntaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti