Pihabongaukseen osallistuminen on yksinkertaista: ideana on tarkkailla lintuja tunnin ajan omalla pihalla tai puistossa, tunnistaa havaitut lintulajit ja laskea kunkin lajin yhtä aikaa näkyvissä olevat yksilöt sekä ilmoittaa lajit ja niiden lasketut maksimimäärät BirdLife Suomelle viimeistään 05.02.2016. Osallistua voi kuka tahansa, eikä osallistumismaksua tai ilmoittautumisia tarvita.
Tilhet. Kuva: P. P.
Pihabongaukseen osallistuneiden kesken arvotaan hienoja palkintoja: lintukirjoja ja -lehtiä, lintuaiheisia CD-levyjä, lintuoppaita, -havaintovihkoja ja -amuletteja sekä pehmolintuja. Pihabongauksen alustavia tuloksia julkaistaan tapahtuman aikana BirdLife Suomen sivustolla ja lopulliset tulokset helmikuulla.
BirdLife Suomen sivustolta löytyy lomake, johon lajit ja määrät voi merkitä bongatessa. Havainnot ilmoitetaan BirdLife Suomelle pihabongaussivuston verkkolomakkeella tai postikortilla.
Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma, johon osallistui viime vuonna 23 000 ihmistä yhteensä 15 000 pihalla. Kaikkiaan havaittiin 109 lintulajia ja noin 800 000 lintuyksilöä. Tapahtuman avulla saadaan hyödyllistä tietoa monien lintulajien kannanvaihteluista, sillä moni lintulaji on uhanalainen Suomenkin luonnossa.
Käpytikka. Kuva: P. P.
Luontokerholaiset tutustuvat pihapiirin lintuihin ennakolta jo perjantaina ja voivat halutessaan tuoda pihabongausviikonloppuna bongaamiensa lintulajien ja yksilömäärien tiedot kerhoon. Ilmoitamme kunkin kerholaisen bongaamat lajit ja määrät sekä havainnoijien yhteystiedot BirdLife Suomelle helmikuun ensimmäisessä luontokerhossa.
Mukavaa pihabongausta ja onnea palkintojen arvontaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti