Kirjosieppokoiras ja -naaras on helppo erottaa toisistaan. Koiras on musta-valkokirjava, naaras taas vaaleampi ruskea-valkokirjava. Poikaset ovat melko tummia vaaleankirjavaa vatsaa lukuunottamatta.
Kirjosieppokoiras ja -naaras. Kuvat: P. P.
Kirjosieppo (Ficedula hypoleuca) kuuluu varpuslintuihin. Se on hyönteissyöjä ja kolopesijä, jolle kelpaa kaikenlaiset kolot, kuten linnunpöntöt.
Kirjosiepponaaras ja -koiras kotipöntöllään. Kuvat: P. P.
Yleensä kirjosiepot täyttävät viimeisetkin vapaaksi jääneet pöntöt, jonain vuonna pesimiseen ovat kelvanneet jopa ripustamatta jääneet pöntöt. Kirjosieppojen elämää onkin päästy tarkkailemaan useassa kodissa moneen otteeseen. Ympäristön valoisat seka- ja havumetsät ovat selvästi niiden mieleen.
Kirjosieppokoiras ja -naaras ruokintaretkillä. Kuvat: P. P.
Siepoille sopivin pönttö on lentoaukoltaan 28 mm, siis sama kuin useimmille tiaisille. Sille kelpaa kuitenkin myös isompi 32 mm:n lentoaukko, se jonka talitiainen tarvitsee mahtuakseen pönttöön. Kirjosieppo on solakka ja vain noin 12-13,5 cm pitkä.
Kirjosieppoisä reviirillään. Kuva: P. P.
Yleensä kirjosieppo munii 5-7 munaa. Kamerapönttöönkin ilmestyi 6 munaa toukokuun lopulla. Niiden hautomista seurattiin pari viikkoa, minkä jälkeen poikaset kuoriutuivat ja alkoi lähes tauoton ruokinta.
Kirjosieppojen elämää oli hauska seurata ruudulta lintuja häiritsemättä. Nurkan takana molemmat aikuiset kantoivat poikasille ruokaa ja pesän siivouksesta näytti huolehtivan emolintu. Sama työnjako oli aiemmin todettu myös talitiaisilla.
Kamerapöntön kirjosiepon pesä. Kuvat: P. P.
Pienin poikanen tuntui melkein aina olevan muiden alla näkymättömissä, erityisesti kun poikaset kasvoivat ja pöntössä oli ahdasta. Juhannusaattona poikaset sitten lähtivät pöntöstä. Yksi kerrallaan niitä alkoi kiinnostaa ulkomaailmaan tähyily ja ne pyrähtelivät pöntön lentoaukkoa kohti.
Sitten kaikki muut olivat jättäneet pesän, paitsi pienin poikanen. Se jäi vielä pönttöön ja sirkutti siellä yksinäisenä, mutta muiden esimerkin innostamana sekin ponkaisi tiensä ulos - ja sitten pönttö oli tyhjä. Aamulla siellä oli vielä ollut vilskettä, mutta kesän mittaankaan pönttöön ei enää palattu, eikä sinne tullut uutta pesintää.
Kirjosiepon poikaset vm. 2016. Kuva: P. P.
Parin päivän päästä kirjosiepot järjestivät kuitenkin yllätyksen. Juhannuspäivänä jostain lähimetsästä kuului jatkuvaa pientä sirkutusta. Varovainen tarkkailu äänen lähteestä tuotti tulosta.
Kirjosiepon poikasten ruokintaa. Kuva: P. P.
Emolintu ruokki kolmea oksan päällä kököttävää pikkuista. Poikaset nauttivat auringonpaisteesta ja kerjäsivät ruokaa aina, kun ne huomasivat emon olevan lähistöllä. Varmaan se oli kamerapöntön kirjosieppoperhe. - P. P.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti