sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Luontokerho vaelsi vesillä

Luontokerhon syyskauden päättäjäisretki suuntautui tänä vuonna vesille - melomaan. Opastettu retki kajakkeineen tilattiin ähtäriläiseltä VesiVaeltajilta. Lähtöpaikaksi sovittiin Iso Liesjärven ranta Alavuden puolella.

Kajakin käyttöopastusta. Kuva: P. P.

Retkipäivä valkeni kirkkaana ja aurinkoisena, mutta ajankohtaan nähden lämpimänä. Järvellä väreili pieni tuulenvire, eivätkä yöpakkasetkaan onneksi tulleet sekoittamaan melomissuunnitelmia.

Ennen vesille lähtemistä tutustuttiin kajakkeihin, pakkausluukkuihin ja varusteiden kuljettamiseen. Harjoiteltiin oikeaa istuma-asentoa, etsittiin jalkojen paikat ja tehtiin kuivaharjoitteluna melontaliikkeitä.
Pelastusliivien ja aukkopeitteiden pukemisen jälkeen katsottiin myös, miten kajakista pelastaudutaan siltä varalta, että se kääntyisi ympäri: silloin tärkeintä olisi päästä sieltä pois. - Todennäköisimmin kajakin kaataa kuitenkin satakiloinen mies, ei kevyt tai pienempikokoinen meloja, melontaopas Tapio Koskela totesi.


Vesille. Kuva: P. P.

Lähtöpaikan loiva hiekkapohjainen ranta oli turvallinen harjoitteluun ja tuntuman hakemiseen niin itse melomisesta kuin kajakin hallinnastakin. Sivutuuli pyrki painamaan järven selälle, mutta rannan suojassa oli tyyntä ja kevyempi meloa, kun suuntaa ei tarvinnut korjailla. Ohjaaminen ja jarruttaminenkin alkoivat vähitellen sujua.

Melontaretkellä. Kuva: P. P.

Kierros järven ympäri olisi tehnyt yhteensä noin 8 kilometrin lenkin, joten niin pitkälle ei lähdetty. Sen sijaan rantauduttiin keskellä järveä kohoavalle pikku saarelle ja kaivettiin eväsreput esille.

Syysloman auringon lämmössä ja nuotiotulen ääressä eväät maistuivat. Melominen oli vallan mukavaa ja jo paluumatkalla tuli kysymys seuraavasta kerrasta. Vappuun asti pitäisi malttaa odottaa - silloin alkaa uusi melontakausi. - P. P.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti