sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Luontokerhon toisena kesäkautena retkeiltiin

Lasten luontokerhon toinen kesäkausi alkoi heti helmipöllöretken jälkeen kesäkuulla. Kesällä luontokerholaiset onkivat, uivat ja tekivät monenlaisia retkiä lähiluontoon. Lisäksi kerho osallistui 4H-yhdistyksen kilpailuihin, Kurikan luontoseuran retkeen sekä BirdLife Suomen lintutapahtumiin. Kesäkausi päätettiin elokuun lopussa, vaikka sään puolesta sitä olisi voitu jatkaa syksymmälle.

Kevään ja kesän onkiretkien yhteissaaliiksi tuli muutama pikkukala, mutta Kala-Topi 2011 -kilpailuun osallistuminen kannatti: onkimisen lisäksi opittiin tuntemaan eri kalalajeja, ja ennen kaikkea odottamaan kärsivällisesti. Myös onnetar ymmärsi olla suotuisa luontokerholaisille. Mukavan kalastuskilpailun järjesti 4H-yhdistys.

Ahven ja särki. Kuva: P. P.

Aurinkoisen ja lämpimän kesän ansiosta luontokerho pääsi myös Pitkämöön useita kertoja. Uimisen lisäksi rantaviivaa kaivettiin traktoreilla ja siihen koottiin hienoja kivirakennelmia. Ukonilman uhatessa tutkittiin Pitkämön altaan pohjoispää venelaitureineen.

Pian jyrisee. Kuva: P. P.

Lomalla kesä-heinäkuussa luontokerholaiset saivat osallistua Kurikan luontoseuran vetämään luonnonkukanpäivän retkeen, joka suuntautui Lintunevalle. Lisäksi osallistuttiin BirdLife Suomen Mökkibongaukseen Jalasjoen ja Pitkämön rannalla. Suolla tuli vettä kenkään, mutta lintuja bongatessa haavereita ei onneksi sattunut.

Heinäkuun lopussa luontokerho kokoontui poikkeukselliseen aikaan: lauantai-iltana kello yhdeltätoista. Nukkumaanmenon sijaan osallistujat saivat tarkkailla luontokartoittaja Terhi Ala-Riskun johdolla touhuihinsa herääviä lepakoita niin Myllykylässä, Säntissä kuin Mietaankylässäkin. Koulun vintillä asustavat pikku otukset jäivät varmasti mieleen, samoin kuin kesäyön rauha Mäntylänlammella ja Tiilitehtaan lammella.

Lepakkopaikka. Kuva: P. P.

Lepakkoretken lisäksi luontokerho teki myös mustikkaretkiä. Välillä leikittiin piilosta puiden ja pensaiden takana, välillä syötiin eväitä. Silti sangon pohjalle saatiin kertymään myös marjoja.


Evästauko kalliolla. Kuva: P. P.

4H-yhdistyksen auringonkukkakilpailussa kerholaiset kasvattivat auringonkukkia. Hieman myöhäisestä kylvöajankohdasta huolimatta kukat ehtivät kuin ehtivätkin kukkia ja yksi kukka venähtää kasvihuoneessa yli kaksimetriseksi. Ulos kylvetyt kukat loistivat kesän lopussa kilvan auringon kanssa ja saattelivat kerholaiset vilkkaaseen syyskauteen.

Syksyllä tiedossa oli muun muassa patikkaretkiä ympäri Kurikkaa ja linnunpönttötalkoot Suupohjan Lintutieteellisen Yhdistyksen ja Informaatiotekniikan Museoyhdistyksen kanssa. - P. P.