lauantai 13. toukokuuta 2023

Voikukkia nurmikolta

Kevään luonnonyrtteihin kuuluu myös voikukka. Se alkaa työntää pieniä vihreitä lehtiään ensimmäisten joukossa nurmikolla ja muualla pihapiirissä.

Voikukan lehtiä ja kukkia on helppo poimia. Varjoisissa paikoissa kasvaneet voikukat maistuvat miedoimmilta.

Voikukan lehtiä voi käyttää tavallisen lehtisalaatin sijasta tai sen joukossa, kunhan ne huuhtelee hyvin. Kukat tai kukkanuput sopivat salaattien syötäviksi koristeiksi. - Ensimmäisellä kerralla voikukan lehtiä syödessä tuli tosin mieleen lemmikkikanit, joka rakastivat voikukkia yli kaiken, mutta eläimethän ovatkin viisaita! Jos ne pitivät voikukista, ehkä meidän ihmistenkin pitäisi.

Voikukka. Kuva: P. P.

Voikukalla on monenlaisia terveysvaikutuksia: Siinä on runsaasti A- ja C-vitamiineja ja kaliumia. Se myös edistää ruuansulatusta lisäämällä sapen eritystä ja sitä kautta rasvojen sulamista. Lisäksi voikukka auttaa alentamaan veren sokeria. Uudet pienet voikukan lehdet maistuvat sitä paitsi paljon paremmilta kuin markettien salaatit.

Vihreitä luonnon antimia kannattaa käyttää mahdollisimman monipuolisesti hyväksi: nokkosta, voikukkaa, maitohorsmaa. Koivunlehdetkin ovat pian sopivia syötäviksi. Ja kohta on kuusenkerkkien aika - luonto kasvaa meille valtavasti vihreää voimaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti