torstai 11. toukokuuta 2023

Nokkosta omasta pihapiiristä

Kevät on tänä vuonna selvästi myöhässä. Näillä leveysasteilla oli vasta tänään ensimmäinen lämmin päivä, mutta edelleen kovin tuulinen. Ja vasta nyt nurmikko on alkanut vihertää hiukan enemmän.

Kevään ensimmäiset nokkoset voivat kuitenkin hyvin ja tarjoavat parastaan eli ne puskevat uusia pieniä versoja. Pian ne ovat riittävän suuria talteen leikattaviksi ja syötäviksi.

Nokkonen. Kuva: P. P.

Nokkosessa on paljon C-vitamiinia, kivennäisaineita ja klorofylliä eli lehtivihreää. Nokkonen on valtavan herkullista: nokkosohukaiset päihittävät mennen tullen kaikki muut ohukaisversiot! Sitä on helppo käyttää myös teenä. Nokkostee vahvistaa verta ja puhdistaa munuaisia, samoin kuin esimerkiksi persilja- ja peltokorteteet. 

Nokkonen lämmittää kehoa ja hoitaa myös maksaa. Teen, keiton ja ohukaisten tai monen muun ruuan lisäksi nokkosesta voi tehdä vaikka hiuspohjaa ravitsevaa nokkosvettä. Kotipuutarhuri voi käyttää nokkosista liotettua, laimennettua vettä lannoitukseen ja tuholaistorjuntaan.

Nokkosia kannattaa kerätä vain lannoittamattomista paikoista, jottei niissä ole liikaa nitraatteja. Pienten nokkosten latvat kannattaa leikata ja satoa varastoida monta kertaa kevään ja kesän kuluessa niin, että niistä riittää kunnolla pakastettavaksi asti.

Uusille pienille nokkosen lehdille riittää kiehuvalla vedellä huuhtelu, isommat voi ryöpätä nopeasti, valuttaa ja silputa ja pakastaa sen jälkeen pieniin minigrip-pusseihin. Kuivattuna tai pakastettuna nokkonen tarjoaa kesän lämpöä myös tulevana talvena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti