sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Kompostin rakentaminen

Puutarhasta kertyy paljon erilaista kasvijätettä, joka kannattaa kompostoida yhdessä keittiön biojätteen kanssa. Kompostissa niistä syntyy ravinteikasta multaa.

Paras paikka kompostille on tuulensuojainen ja puolivarjoisa, ei pimeä tai kylmä. Lisäksi kompostille täytyy päästä helposti myös talvella. 

Kompostoreita, siis "astioita", johon kasvi- ja biojäte laitetaan on paljon erilaisia. Kätevin on umpinainen lämpökompostori, koska sinne voi laittaa myös keittiön biojätteet, eikä se jäädy talvella, ainakaan heti. Mikä tahansa muu umpinainen iso astia käy yhtä hyvin. Joku on rakentanut kompostin jopa vanhaan käytöstä poistettuun arkkupakastimeen. Kompostori on kuitenkin helpoin tyhjätä, jos sen saa auki myös pohjasta tai vaikkapa puolivälistä.

Kuva: Pixabay.com.

Kun komposti tehdään astiaan, pitää kompostorin pohjassa olla pieniä ilmareikiä, niin että vesi pääsee valumaan rei'istä pois ja ilma kiertämään kompostissa. Kompostori on hyvä sijoittaa vaikkapa pienen lavan päälle, jolloin sen alle jää ilmarako.

Kompostin rakentaminen on yksinkertaista. Puutarha.netin sivuilla on hyvä ohjeet kompostin kokoamiseen kerroksittain. Alimmaiseksi voi laittaa karkeaa jätettä, kuten silputtuja risuja, jotta komposti saa tarpeeksi happea palamiseen eli lahoamiseen. Sitten kompostia aletaan rakentaa laittamalla vuoron perään karkeaa ja hienoa jätettä. Kerrosten väliin voi lisätä vanhaa kompostia tai valmista multaa, sillä se nopeuttaa maatumista.

Kuun vaikutus -kirja antaa seuraavan ohjeen:
"Kuiva aines kostean päälle, karkea aines hienon päälle."
Silputtujen risujen päälle voi siis laittaa kerroksen vanhaa kompostia, sitten keittiön biojätteitä, puunlehtiä, ruohosilppua, multaa, risuja/haketta ja niin edelleen. Päällimmäiseksi pitää aina jättää kuiva kerros eli esimerkiksi ruuantähteet pitää peittää puunlehdillä, mullalla tai hakkeella. Ruohosilppu käynnistää tai herättää kompostin, mutta sitä ei saa olla liian paljon, jotta se ei mätäne tai homehdu (se on tiivistä).

Komposti pitää koota alakuulla, siis vähenevän kuun aikaan. Hyvin tehty komposti alkaa lämmitä muutaman päivän sisällä kokoamisesta. Jos mitään ei tunnu tapahtuvan, kannattaa varmistaa, että komposti ei ole liian kuiva ja kastella se tarvittaessa, esimerkiksi jos siellä juoksentelee muurahaisia. Myös ruohosilppua voi lisätä keskelle noin 5 senttimetrin kerroksen herätteeksi ja peittää se mullalla tai vanhalla kompostilla. Kompostin herääminen kannattaa tarkistaa uudelleen parin päivän päästä. 

Kompostin tiivistäminen ja sekoittaminen reunoilta keskelle pitää tehdä yläkuulla, muutama päivä ennen täysikuuta. Tähän ei ryhdytä kuitenkaan samalla kuulla, kun komposti on koottu, vaan vasta myöhemmin. Hyvään kompostimultaan ilmestyy myös matoja ja lieroja.

Tämän vuoden kesäkuulla alakuu alkaa 15. päivänä ja yläkuu 30. päivänä. Kompostin pääsee siis kokoamaan seuraavan kerran noin kahden viikon kuluttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti