perjantai 27. toukokuuta 2022

Mikä kumman yläkuu ja alakuu?

Kuukalenterissa on tietoa kuusta ja sen vaikutuksista esimerkiksi puutarhan hoitoon.

Luontokerhon toukokuun 2022 kalenteriin on merkattu täysikuu 16.05. ja uusikuu 30.05. Täysikuu on tietenkin se, joka katsoa mollottaa taivaalta. Uusikuu taasen on se, kun kuun naama on musta, sitä ei siis oikeastaan näy. Tavallisessa seinäkalenterissa värit ovat samat kuin kuukalenterissakin: täysikuu on valkoinen ja uusikuu musta.

Mutta miten täysikuusta tulee uusikuu ja päinvastoin?

Kuu kiertää maapalloa. Se ehtii maapallon ympäri 28 vuorokaudessa. Kun Kuu on Maasta katsoen Maan ja Auringon välissä, silloin Kuuta ei voi täältä nähdä: meihin päin kääntynyt puoli on täysin pimennossa. Kuu on siis musta eli vallitsee uusikuu.

Vähitellen, muutaman tunnin kuluessa Kuu alkaa kasvaa ja näkyviin tulee ohut kuunsirppi Kuun oikeaan reunaan. Alkaa kasvavan kuun vaihe, joka kestää kaksi viikkoa. Tätä vaihetta kutsutaan myös yläkuuksi.

Kahden viikon kuluttua uudestakuusta on täysikuu. Silloin Kuu on kulkenut puolet matkastaan maapallon ympäri. Sen Maahan päin kääntynyt puoli näkyy kokonaan, koska Auringosta katsoen Kuu sijaitsee nyt Maan takana.

Mutta vähitellen Kuu taas muuttuu: Varjo alkaa peittää sitä oikealta vasemmalle ja alkaa vähenevän kuun vaihe eli alakuu, joka kestää 13 vuorokautta.

Kuun vaiheet, uusikuu, kasvava kuu (yläkuu), täysikuu ja vähenevä kuu (alakuu) näkyvät selvästi alla olevasta kuvasta ja täältäKuukalenteriin on merkitty muutakin, mutta nämä Kuun vaiheet täytyy ensin ymmärtää, ennen kuin kannattaa miettiä muita Kuuhun liittyviä asioita.


Vuoden 2022 kaikki uudetkuut ja täydetkuut löytyvät kätevästi päivämäärinä täältä tai kuvina täältä (uusikuu tumma, täysikuu valkoinen, huom. linkin tiedot päivittyvät vuosittain). Kuten huomaat, toukokuun päivämäärät ovat samat kuin Kuukalenterissa.

Tänä viikonloppuna alakuun eli vähenevän kuun aika loppuu. Näitä päiviä kutsutaan viimeisiksi päiviksi ja luontokerhon toukokuun 2022 kalenteriin onkin merkitty voikukan laskuvarjo rikkaruohojen kitkemisen, tuholaisten ja homeiden hävityksen merkiksi. 

Myös komposti on hyvä rakentaa nyt. Siitä lisää seuraavalla kerralla! Siivotessa kannattaa kuitenkin jo lajitella puunlehdet, multa/hiekka, ruuantähteet, ruohosilppu, risut/hake ym. omiin kasoihinsa, niin kompostin rakentaminen käy helposti. - Siivousintoa siis!

Julkaistu 27.05.2022, päivitetty 07.03.2024.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti